tag line

tag line

Sabtu, 23 Julai 2011

Terlalu mudah percaya....

Apa yang akan diceritakan ini adalah merupakan satu kisah benar yang berlaku pada tahun ini (2011) dan pada bulan ini (Julai). Tempat berlaku adalah dirahsiakan, tetapi umumnya di Negeri Kelantan Darul Naim.

Sepasang makhluk Tuhan yang bernama manusia yang berakal bermotosikal telah singgah di satu kedai runcit di tepi jalan. Rasanya dalam perjalanan menuju Pantai Irama, Banchok.

Lelaki : awak, tolong belikan saya air kotak satu. Saya dahaga la.
Wanita : ok!

Lantas lelaki itu mengeluarkan satu not bernilai RM5.00. Teman wanita nya turun dari moto dan melangkah dengan masuk ke kedai runcit berkenaan.

tiba-tiba........

Lelaki itu memecut laju motosikal yang ditunggangnya sebaik sahaja wanita meninggalkan beberapa langkah daripada motosikal yang diboncengnya. Perempuan itu lantas berpaling dan kelihatan sangat tergamam. Wanita berkenaan terkedu dalam 1 minit. Kemudian...

Wanita : Abang tolong saya.....tolong saya..... (dalam keadaan menangis).
Pekedai : Kenapa dik?
Wanita : Dia curi bag saya! tolong saya bang (menangis tersedu-sedu).

Pekedai berkenaan hanya mampu melihat wanita berkenaan menangis. Niat hati ingin membantu tetapi tiada apa yang dapat membantu wanita berkenaan.

Pekedai : Apa ada dalam bag tangan awak?
Wanita : semua ada, IC, kad bank, lesen dan duit.
Pekedai : duit ada brapa?
Wanita : dalam RM200.
Pekedai : Dia boyfriend awak ke?
Wanita : Belum lagi (masih tersedu-sedu menangis)
Pekedai : dah lama ke awak kenal lelaki tu?
Wanita : baru je. 3 hari lepas jumpa di *****

Dalam hati pekedai berkenaan "Giler, baru kenal 3 hari dah boleh ajak kluar da siap bonceng motor dan peluk rapat giler"

Wanita : Bang, boleh tak tolong hantar saya, saya nak balik rumah.
Pekedai : Awak tinggal kat ne?
Wanita : P******* ****A

Pekedai berkenaan intai jugak la, mana tau ada kawan-kawan yang lepak kat kedai makan sebelah boleh tolong hantar wanita berkenaan. Tapi memang tiada rezeki wanita berkenaan.

Wanita : Camne ni bang, saya tiada duit nak naik bas (makin kuat nangis budak pompuan tu).
Pekedai : Camni dik, abg dah try intai kot-kot ada member abg yang lepak kat mana/terlalu. Tapi takde lah. Camni lah, adik duduk dulu kalu ada orang nak lalu kampung adik, boleh tumpang.

Lama jugak gak wanita berkenaan tunggu. Akhirnya ada seorang nak ke P**************A. Dia pun sanggup menghantar wanita berkenaan.

Cuba bayangkan, baru kenal 3 hari dah boleh percaya dengan lelaki tu. Siap bonceng peluk rapat-rapat lagi. Macam dah laki bini dah. Itu lah keadaan remaja zaman sekarang, memang di akui lelaki sekarang tidak ramai berbanding dengan wanita. Tetapi ingatlah kaum hawa sekalian, lelaki amat tertarik dengan perwatakan wanita yang lemah lembut dan ada perasaan malu. Ini adalah nasihat seorang wakil kaum adam kepada semua kaum hawa!

Tiada ulasan: