tag line

tag line

Khamis, 24 Disember 2015

Deep inside, what is that? Want or don’t want?

Assalamualaikum,

Perkembangan dunia pada hari ini adalah selari dengan perkembangan generasi manusia yang tumbuh bagai cendawan. Sama ada secara reda, kemahuan, kehendak atau secara paksa ia pasti berkembang dan memenuhi dunia ini. Kalau secara paksa atau rela pastinya akan menyusahkan dan menghuru-harakan individu tersebut atau generasi seterusnya. Kesannya manusia semakin dan bertambah kejam dengan berlakunya pembunuhan kononnya untuk kesejahteraan ‘generasi’ seterusnya.

Sudah pasti insan ini tidak mahu tergolong dalam kalangan ‘pembunuh’ kerana insan ini mempunyai Islam sebagai agama yang menjaga gender yang kontra dengan insan ini. Namun dalam sudut hati insan ini, ada kemahuan untuk menambah generasi seterusnya secara reda dan mendapat pahala. Walau pun jiwa ini telah dimiliki dan telah dengan relanya menyerahkan kepada gender yang kontra yang memahami apa yang terbuku dan terkandung di dalam atau pun yang terpampang secara fizikal. Tapi perasaan dan hasarat ini terpaksa dipendam dan ditanam sedalam-dalamnya demi mendapatkan keredaan dan pahala yang berganda kerana destinasi akhir semua hamba Nya adalah akhirat yang bekalnya hanyalah pahala. Sakit dan pedih hanya Allah yang Maha Mengetahui dan Maha Memahami.

Dalam keadaan itu, beberapa perkataan telah dikeluarkan bagi mendapatkan restu namun ditentang dek kerana keberadaan gender tersebut. Insan ini terfikir juga apakah makna ini? Adakah keberadaan gender yang berbeza itu mempengaruhi seluruh keadaan dan situasi kehidupan insan ini sehingga boleh mengganggu gugat tanggungjawab insan ini kepada pengeluarnya?

Jauh disudut hati, insan ini sangat memerlukan gender yang bertentangan bagi melengkapkan kehidupan serta bagi memenuhi perasaan yang dinamakan cinta dan sayang kerana setiap makhluk dimuka bumi ini. Setiap orang pasti memerlukan perasaan itu bagi melengkapkan syurga dunia ini. Persoalan yang sering timbul, perlukan insan ini mengikut apa yang hati kecil berkata atau perlu mengikut apa dikehendaki oleh perestu?

Mungkin mereka mula memahami perasaan ini dengan memperbanyakkan kerja dengan perkara-perkara yang insan ini tidak mohon dengan menyua pelbagai benda. Namun hati kecil ini masih kuat dan utuh dengan perasaan perbezaan gender yang keberadaannya bukan di sini. Hanya Engkau sahaja tahu apa kesudahan cerita ini kerana insan ini sudah tidak sabar untuk melangkah ke syurga dunia tetapi masih tetap teguh ditentang oleh perestu.

‘Ya Allah, insan ini menyerahkan sepenuhnya hati ini kepada Mu bagi menentukan siapakah gender bertentangan terbaik buat insan ini walau pun deep inside only she is in mine!’

...Wallahuallam...

Tiada ulasan: