tag line

tag line

Khamis, 4 Jun 2009

Tak tau ape yang berlaku...

Aku ada seorang sepupu yang pada masa tu masih lagi kecil, rasanya pada 4 atau 5 tahun lepas, dalam 5 atau 6 tahun (kalau tak silap aku lah). Pada masa tu aku sangat kamcing tahap dewa lah dengan kami sekeluarga (my parent+my siblings). Sangat-sangat rapat. Tapi tak tau macamne, salah seorang adik aku mengalami kemalangan yang agak teruk sampai patah peha dan terpaksa berada di hospital selama beberapa bulan. Satu hari, dia (sepupu aku ni) datang ke hospital dimana pada masa tu adik aku kat masih lagi kat sana. Pada awalnya masih lagi ok.

If i'm not mistake, a week later, sepupu aku tu dah tah leh jumpa my mum. Kalau terserempak, macam nampak hantu, menangis sampai tak berbunyi suara, meronta-ronta, nampak macam orang dah hilang akal. A year later, mula lah takut nak jumpa dengan abah aku, adik-adik aku, aku sendiri dan last sekali, akak aku. Aku tak tau kepada jadi macam ni, kepada boleh jadi macam ni aku pun tak pasti dan aku tiada jawapan yang secara lahiriah atau batiniah. Hanya tuhan sahaja yang tahu. Apa yang pasti, nenek aku bagitau, apa yang sepupu aku bagitau kepada nenek aku adalah, dia nampak satu lembaga yang sangat besar dan sangat hodoh di kawasan kami sekeluarga. Samada cerita tu adalah direka-reka atau pun betol pun aku tak dapat sahehkan kerana dari mulut ke mulut.

Sampai sekarang, masih lagi pantang berjumpa. Tapi sekarang ada sedikt perubahan, bila sebut je salah seorang nama dari keluarga aku ni, dah ok lah. Kalau dulu sebut je, meronta-ronta, menangis dengan kuat macam orang hilang akal. Keluarga aku agak terkilan terutamanya my mum, kerana sepupu aku tu ditimang-timang dan disayang. Aku pun naik hairan. Bukan aku sahaja, mak sedara + bapak sedara aku pun pelik kenapa anak dia boleh jadi macam tu. Apa boleh buat, kami sekeluarga pasrah dan reda dengan ketentuan yang Maha Esa. Mesti ada hikmah disebalik yang telah diaturkan oleh Tuhan yang Maha Mengetahui semua yang diciptanya. Mak sedara + Bapak sedara aku dah cuba semua perubatan, baik dari segi hospital, bomoh-bomoh sehingga kepada ustaz-ustaz. Tapi masih lagi macam tu.
Biarlah masa dan kadaq tuhan yang menentukan semua apa yang akan berlaku dan yang telah berlaku selama ini. Semoga semua di rahmati dan diberkati oleh yang Maha Esa hendaknya Ameeen...

Tiada ulasan: