tag line

tag line

Sabtu, 26 Ogos 2017

yes or no?

Dalam perjalanan hidup, pilihan adalah sesuatu yang pasti. Pada pandangan kita, dua atau lebih pilhan yang ada kadang-kadang kita nampak ia adalah sagat baik dan bagus untuk diri dan keluarga sehingga sukar untuk membuat keputusan. Kalau dalam peribahasa lain, telan mati mak, luah mati bapak
Apa pun pilihan adalah mesti dibuat dan seharusnya tempat untuk mengadu adalah pada Yang Maha Esa. Secara ringkasnya sesuatu keputusan ditentukan oleh beberapa langkah.

1) Menggunakan akal.
Langkah ini adalah langkah yang biasa yang dilakukan oleh kita semua. Biasanya pada peringkat ini, pilihan yang ada adalah pilihan yang senang, ringkas dan tidak mengganggu gugat kehidupan diri dan masyarakat. Pada peringkat ini juga, sekiranya sukar untuk visualize kan pilihan yang ada, kita senaraikan dalam kertas pilihan yang ada kemudian senaraikan apa yang baik yang dapat diperoleh dan apa yang tidak baik atau kurang baik sekiranya kita pilih pilihan berkenaan.

2) Berdoa serta memohon agar mendapat pilihan yang terbaik
Sekiranya peringkat akal tidak cukup yakin, seharusnya kita berdoa dan memohon agar pilihan yang tersenarai yang bakal kita pilih adalah pilihan yang terbaik. Bagi umat Islam khususnya, Istikarah adalah adalah terbaik. Sentiasa buat istikarah agar pilihan yang akan di pilih adalah yang direstui dan dirahmati oleh Allah. Berdoa adalah salah satu cara untuk mendapatkan petunjuk agar pilihan yang dibuat adalah terbaik. Pilih lah waktu-waktu berdoa paling munajat antaranya waktu di antara dua khutbah jumaat, sewaktu bulan puasa dan sebagainya (sila rujuk waktu yang betul. ini adalah sekadar apa yang penulis dengar daripada ustaz atau mana-mana tempat yang mengajar Islam).

3) Tawakkal
Setelah kita membuat pertimbangan dan senantiasa berdoa kepada yang Maha Esa, tindakan seterusnya tawakkal. Yakin lah ujian atau pilihan yang diberi oleh Allah kerana Dia tahu kita mampu menangani dan boleh membuat keputusan yang sangat baik. Setelah segala usaha dibuat untuk mendapatkan pilihan yang terbaik. Persediaan fizikal, minda dan akal sudah disiap siagakan kini tinggal peringkat bertawakal. Ingat lah setiap apa yaang kita usahakan pasti di lihat oleh Yang Maha Esa, kerana Allah Maha Mengetahui dan Maha

4) Terima ketetapan
Bila kita telah membuat keputusan, tiba-tiba kita rasa keputusan yang kita buat adalah salah tetapi sedarkah kita bahawa, semua yang berlaku adalah ketetapan Tuhan yang Maha Menentu dan Maha Esa. Apa yang berlaku adalah ujian bagi memberikan yang lebih baik dan yang terbaik kepada kita.

Apa pun pilihan yang ada, berusahalah untuk memilh yang terbaik. Ya, memang setiap apa yang berlaku adalah ketetapan Allah, tetapi kita sebagai hambaNya seharusnya berusaha untuk membuat pemilihan dan menentukan jalan yang difikirkan yang terbaik, Bak kata remaja, hidup baru lah rock kalau ada cabaran!

Tiada ulasan: