tag line

tag line

Rabu, 30 Mei 2012

Politik Pejabat


Bismillah awal bicara, sekadar berkongsi dengan semua pembaca blog yang cun melecun ini. Cewah! bangga aku. Orang kata masuk bakul angkat sendiri. Korang fikir lah, sape nak angkat korang kan? berat korang berapa? takat 5 dan 7 kilo aku bleh nak tolong angkatkan. haha


 Lama dah aku tak merapu dalam blog ini. Maaf buat semua kerana lama sudah tidak kemaskini blog ini. Sibuk kalahkan menteri bak kata kawan aku. Tapi tak pe, kali ini aku ambik ruang dan peluang yang ada untuk update blog ini.

Isu kali ini adalah politik pejabat. Korang ingat pentadbiran negara je ada politik? Pejabat pun ada politik jugak. Buat makluman semua aku bekerja memasuki tahun ke-2. Habis grad je aku keje ditempat aku praktikal. Isu sekarang adalah bukan history aku, isu sekarang adalah politik pejabat. Aku dah lama tak merapu ni korang kena lah paham. Time ni lah aku nak tulis semua.

Apa yang rasa kalau kawan anda asyik nak ambik hati bos je? apa yang aku cuba sampaikan, dia mintak tolong korang buat kerja, tetapi hingga akhir projek dia declare sebagai kerja yang dia buat ape yang korang rasa? Kalau aku, rasa nak sepak dan terajang je! Tapi tak pe, ingat satu je Tuhan itu Maha Adil dan Maha Berkuasa. Dia tahu semua apa yang berlaku kerana dia yang kawal dunia yang kita tinggal ini.

Korang ada idea tak macam mana nak menghapuskan budaya politik pejabat ini? Korang tahu tak kesan daripada politik pejabat ini lah, rakan kamcing mancing boleh menjadi musuh durjana? Disebabkan politik pejabat segala rahsia yang anda kongsikan dengan sahabat anda pecah? Disebabkan politik pejabat jugalah ada stress kerja? Disebabkan politik pejabatlah anda malas nak pergi bekerja?

Aku nak nasihatkan korang la. Buang jauh-jauh lah nak memenagi hati bos, nak naik pangkat cepat, nak disayangi bos dan sebagainya. Apa yang korang dapat? aku tau lah bos korang akan sayang lebih punya. Tapi ingat! KESANNYA SANGAT DALAM! korang akan xde member yang kamcing, terpaksa bermuka-muka, dibenci rakan sepejabat dan sebagainya.

Oleh itu, HAPUSKAN RASUAH POLITIK PEJABAT!

Joke tu joke jugak, yang baik kita ambil, yang tak baik tu kita buang jauh ketepi. ok?

1 ulasan:

Toha Muhammad berkata...

good luck,

Kunjungi dan ikuti blog ane yah

http://tohaik.blogspot.com/