tag line

tag line

Sabtu, 3 Julai 2010

Fakta mengenai tidur.....

Tidur adalah sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan seharian. Tapi sesetengah orang tidak ambil peduli mengenai tidur. Bagi yang hangat bercinta, waktu malam adalah sangat diperlukan kerana pada waktu itu adalah masa untuk meluah kan dan bergayut dalam telefon berjam-jam lamanya sehingga habis prepaid!

Dalam Al-Quran pada surah Al-Furqan ayat 47 Allah menyatakan bahawa, " Dan Dia menjadikan malam sebagai pakaian bagi mu dan tidur sebagai istiraeat, dan jadikannya siang untuk bertebaran (mencari rezeki)." Terbukti dengan ayat ini, bahawa Allah menghendakkan makhluknya memperuntukkan masa untuk istirehat iaitu tidur.

Baru-baru ini saya ada terbaca satu majalah iaitu Majalah Remaja bil 567 muka surat 42 yang menyatakan bahawa ada 4 kesan daripada kurang masa untuk tidur.


KESAN 1 : KEGEMUKAN
Apabila seseorang itu mendapatkan waktu tidur yang kurang, hormon yang menyebabkan seseorang itu lapar akan meningkat. Kesannya, nafsu makan akan membuak-buak, perut berbunyi-bunyi kelaparan dan pastinya diri akan makan. Selain itu, kurangnya waktu tidur menyebabkan tubuh sukar untuk mencerna protein, kolestrol dan makanan lain secara sempurna.

KESAN 2 : PEMARAH
Ini disebabkan keadaan kepala yang agak pening. Keadaan ini bakal meberi kesan dalam jangka masa yang panjang terhadap hubungan sosial dimana rakan-rakan akan menjauhi diri kerana menganggap diri adalah sangat 'moody'.

KESAN 3 : KURANG KESEIMBANGAN
Maksud kurang keseimbangan di sini adalah kerana jumlah oksigen yang akan masuk kedalam otak akan berkurangan sekiranya tidak cukup tidur. Otak tidak dapat oksigen yang cukup dan kesannya, minda akan sentiasa lesu, tubuh badan akan sentiasa lemah kerana otak adalah ketua segala tubuh badan.

KESAN 4 : WAJAH KUSAM
Sewaktu tidur, saraf-saraf kulit muka bekerja bagi mengeluarkan bakteria yang terdapat pada wajah. Ia perlukan waktu yang secukupnya untuk mengeluarkan bakteria tersebut sepenuhnya. Sekiranya aktiviti ini terbantut, kesannya adalah pada kulit wajah iaitu masalah jerawat!!

Itu lah kesan kurang nya waktu tidur. Cukup kan tidur anda kerana tidur adalah sangat penting sehingga dikatakan tidur adalah satu ibadat!!

Sumber :
1. Dewan Kosmik, Februari 2007 (m/s 9)
2. Remaja, April 2010 (m/s 42)

Tiada ulasan: